İlginç

Kürk Foku Türleri

Kürk Foku Türleri



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kürk fokları olağanüstü yüzücülerdir, ancak karada da iyi hareket edebilirler. Bu deniz memelileri, Otariidae ailesine ait nispeten küçük mühürlerdir. Deniz aslanlarını da içeren bu ailenin mühürleri görünür kulak kapaklarına sahiptir ve arka kanatlarını ileri doğru çevirebilmekte, böylece suda olduğu gibi karada kolayca hareket edebilmektedirler. Kürklü foklar hayatlarının büyük bir kısmını suya harcar, genellikle üreme mevsimi boyunca karaya çıkarlar.

Aşağıdaki slaytlarda, ABD sularında büyük olasılıkla göreceğiniz türden başlayarak sekiz tür kürklü fok hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu kürk mühürlü tür listesi, Denizcilik Memelileri Derneği tarafından derlenen taksonomi listesinden alınmıştır.

08’de

Kuzey kürk foku

John Borthwick / Lonely Planet Resimleri / Getty Images

Kuzey kürk fokları (Callorhinus ursinus) Bering Denizi'nden Güney Kaliforniya'ya ve Orta Japonya dışında Pasifik Okyanusunda yaşarlar. Kış aylarında bu mühürler okyanusta yaşar. Yaz aylarında, Bering Denizi'ndeki Pribilof Adalarında üreyen Kuzey kürklü fok popülasyonunun yaklaşık dörtte üçü adalarda ürerler. Diğer felaketler arasında San Francisco, CA'daki Farallon Adaları bulunur. Bu karada kalma süresi, mühürler tekrar denize dönmeden önce sadece yaklaşık 4-6 ay kadar uzanır. Bir Kuzey kürklü fok yavrusu, ilk kez üreme alanına dönmeden önce neredeyse iki yıl boyunca denizde kalabilir.

Kuzey kürk fokları 1780-1984 yılları arasında Pribilof Adaları'ndaki peltleri için avlandı. Şimdi, popülasyonlarının yaklaşık 1 milyon olduğu tahmin edilmekle birlikte, Deniz Memelileri Koruma Yasası uyarınca tükenmiş olarak listeleniyor.

Kuzey kürk fokları erkeklerde 6,6 fit, kadınlarda 4,3 fit olabilir. 88 ila 410 pound ağırlığındalar. Diğer kürk mühür türleri gibi, erkek kuzey kürk mühürleri dişilerden daha büyüktür.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Ulusal Deniz Memeli Laboratuvarı. Kuzey Kürk Fokları Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Kuzey Pasifik Üniversiteleri Deniz Memeli Araştırma Konsorsiyumu. Northern Fur Seal Biyolojisi. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Deniz Memelileri Merkezi. Kuzey Kürk Foku. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
02: 08

Pelerin kürk mühür

Sergio Pitamitz / Fotoğrafçının Seçimi RF / Getty Images

Cape kürklü fok (Arctocephalus pusillus, aynı zamanda kahverengi kürklü fok denilen) en büyük kürklü fok türüdür. Erkekler yaklaşık 7 feet uzunluğa ve 600 kilonun üzerinde ağırlıklara ulaşırken, kadınlar çok daha küçüktür, uzunluğu yaklaşık 5.6 feet ve ağırlık olarak 172 kilograma ulaşmaktadır.

Cape kürklü fokun görünüş olarak neredeyse aynı olan ancak farklı alanlarda yaşayan iki alt türü vardır:

  • Pelerin veya Güney Afrika kürk foku (Arctocephalus pusillus pusillus) Güney ve Güneybatı Afrika’daki adalar ve anakaralarda bulunan ve
  • Avustralya kürk mührü (A. p. doriferus) Güney Avustralya, Tazmanya, Victoria ve Yeni Güney Galler sularında yaşayan.

Her iki alt tür, 1600-1800'lerde avcılar tarafından yoğun bir şekilde istismar edildi. Cape kürklü foklar, yoğun şekilde avlanmadı ve daha çabuk iyileşmişti. Bu alt türlerin mühür avları Namibya'da devam ediyor.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Hofmeyr, G. & Gales, N. (IUCN SSC Kesilmiş Uzman Grubu) 2008. Arctocephalus pusillus. Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi. Sürüm 2014.3. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Mühür Koruma Topluluğu. 2011. Güney Afrika Kürk Foku. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
08’de

Güney Amerika Kürk Foku

Güney Amerika kürk fokları, Güney Amerika dışında hem Atlantik hem de Pasifik Okyanusunda yaşar. Kıyıdan beslenirler, bazen karadan yüzlerce mil uzaktalarlar. Karada, genellikle kayalık sahil şeridinde, uçurumların yakınında veya deniz mağaralarında ürerler.

Diğer kürk contaları gibi, Güney Amerika kürk contaları da erkeklerden kadınlardan çok daha büyük olan cinsel olarak dimorfiktir. Erkeklerin uzunluğu yaklaşık 5,9 feet ve ağırlık olarak yaklaşık 440 pound'a kadar büyüyebilir. Dişiler 4.5 feet uzunluğa ve yaklaşık 130 pound ağırlığa ulaşmaktadır. Dişiler de erkeklerden biraz daha hafiftir.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Campagna, C. (IUCN SSC Kesilmiş Uzman Grubu) 2008. Arctocephalus australis. Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi. Sürüm 2014.3 23 Mart 2015 tarihine erişildi
  • Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği. Güney Amerika Kürk Foku. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
08’de

Galapagos Kürk Foku

Michael Nolan / Robert Harding Dünya Görüntüleri / Getty Images

Galapagos kürk contaları (Arctocephalus galapagoensis) en küçük kulaklı mühür türüdür. Galapagos Ekvador adalarında bulunurlar. Erkekler kadınlardan daha büyüktür ve yaklaşık 5 feet uzunluğunda ve yaklaşık 150 kilogramda büyüyebilir. Dişiler yaklaşık 4,2 feet uzunluğunda büyür ve yaklaşık 60 kilograma kadar çıkabilir.

1800'lerde, bu tür fok avcıları ve balina avcıları tarafından nesli tükenmek üzere avlandı. Ekvador, 1930'larda bu mühürleri korumak için yasalar çıkardı ve 1950'lerde, Galapagos Adaları çevresinde 40 deniz mili olmayan balıkçılık bölgesi bulunan Galapagos Ulusal Parkı'nın kurulmasıyla koruma sağlandı. Bugün, nüfus avlanmadan kurtuldu, ancak yine de tehditlerle karşı karşıya kaldı çünkü türler çok küçük bir dağılıma sahipler ve bu nedenle El Nino olaylarına, iklim değişikliğine, petrol sızıntılarına ve av araçlarına karışmaya maruz kalıyorlar.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Aurioles, D. & Trillmich, F. (IUCN SSC Kesilmiş Uzman Grubu) 2008. IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. Sürüm 2014.3. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü. Arctocephalus galapagoensis (Heller, 1904). Erişim tarihi 23 Mart 2015.
08’de

Juan Fernandez Kürk Mühür

Fred Bruemmer / Photolibrary / Getty Images

Juan Fernandez kürk fokları (Arctocephalus philippii) Juan Fernandez ve San Felix / San Ambrosio adası gruplarında Şili kıyılarında yaşarlar.

Juan Fernandez kürklü fok, fener balığı (myctophid fish) ve kalamar içeren sınırlı bir diyete sahiptir. Avları için derinden dalarlar gibi görünmese de, genellikle geceleri takip ettikleri yiyecek için üreme kolonilerinden uzun mesafelerde (300 milden fazla) seyahat ederler.

Juan Fernandez kürklü fokları 1600'lerden 1800'lere kürkleri, balçıkları, etleri ve yağları nedeniyle yoğun olarak avlandı. 1965'e kadar soyu tükenmiş sayıldılar ve yeniden keşfedildiler. 1978'de Şili yasaları ile korunuyorlardı. IUCN Kırmızı Listesi tarafından yakın tehdit altında oldukları düşünülmektedir.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Aurioles, D. ve Trillmich, F. (IUCN SSC Kesilmiş Uzman Grubu) 2008. Arctocephalus philippii. Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi. Sürüm 2014.3. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Mühür Koruma Topluluğu. 2011. Juan Fernandez Kürk Mühür. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
06: 08

Yeni Zelanda kürk foku

Westend61 / Getty Images

Yeni Zelanda kürk mührü (Arctocephalus forsteri) ayrıca Kekeno veya uzun burunlu kürklü fok olarak da bilinir. Bunlar Yeni Zelanda'daki en yaygın mühürlerdir ve Avustralya'da da bulunurlar. Derin, uzun dalgıçlar vardır ve nefeslerini 11 dakikaya kadar tutabilirler. Kıyıdayken kayalık kıyıları ve adaları tercih ederler.

Bu mühürler, etleri ve etleri için avlanarak neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. İlk önce Maori tarafından yiyecek avlandılar ve 1700'lerde ve 1800'lerde Avrupalılar tarafından yoğun olarak avlandılar. Mühürler bugün korunuyor ve nüfus artıyor.

Yeni Zelanda erkek kürk contaları kadınlardan daha büyüktür. Boyu yaklaşık 8 feet, dişiler ise yaklaşık 5 feet büyür. 60'tan 300 pound'a kadar kilo alabilirler.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Yeni Zelanda Koruma Bölümü. Yeni Zelanda Kürk Foku / Kekeno. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
08’de

Antarktika Kürk Mühür

Antarktika kürk mühür (Arctocephalus gazellaGüney Okyanusu'ndaki sular arasında geniş bir dağılıma sahiptir. Bu tür, koyu gri veya kahverengi astarını kaplayan açık renk koruyucu saçları nedeniyle grimsi bir görünüme sahiptir. Erkekler kadınlardan daha büyüktür ve 5,9 metreye kadar büyürken, dişiler 4,6 olabilir. Bu contalar 88 ila 440 pound arasında olabilir.

Diğer kürk mühürlü türler gibi, Antarktika kürk mühürlü popülasyonlar da köstebeklerinin avlanmasından dolayı neredeyse yok edildi. Bu türün popülasyonlarının arttığı düşünülmektedir.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • Avustralya Antarktika Bölümü. Antarktika Kürk Fokları. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Hofmeyr, G. 2014. Arctocephalus gazella. Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi. Sürüm 2014.3. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
08 08

Subantarctic Kürk Foku

Brian Gratwicke, Flickr

Subantarctic kürk foku (Arctocephalus tropicalis), Amsterdam Adası kürk foku olarak da bilinir. Bu mühürler Güney Yarımküre'de geniş bir dağılıma sahiptir. Üreme mevsimi boyunca, Antarktika alt adalarında ürerler. Ayrıca anakara Antarktika, Güney Güney Amerika, Güney Afrika, Madagaskar, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ve Güney Amerika ve Afrika dışındaki adalarda bulunabilir.

Uzak bölgelerde yaşamasına rağmen, bu mühürler 1700 ve 1800'lerde neredeyse nesli tükenmiştir. Fok kürk talebinin azalmasından sonra nüfusu hızla düzeldi. Tüm yetiştirme horozları artık korunan alanlar veya parklar olarak adlandırılarak korunmaktadır.

Referanslar ve Daha Fazla Bilgi

  • ARKive. Subantarctic Kürk Foku. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Hofmeyr, G. ve Kovacs, K. (IUCN SSC Kesilmiş Uzman Grubu) 2008. Arctocephalus tropicalis. Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi. Sürüm 2014.3. Erişim tarihi 23 Mart 2015.
  • Jefferson, T.A., Leatherwood, S. ve M.A. (Gri, 1872) - Subantarctic Fur Seal Dünyanın Deniz Memelileri. Erişim tarihi 23 Mart 2015.